Hein Wiedijk, klarinet

Joanna Wronko, viool

Frank van de Laar, piano

Klarinettist Hein Wiedijk studeerde cum laude af bij George Pieterson in Amsterdam. Sinds 1996 maakt hij deel uit van het Koninklijk Concertgebouw orkest. Hij maakte kamermuziek met musici als George Pieterson, Gervase de Peyer, Anner Bijlsma, Jacob Slagter, Kathryn Stott, Emily Beynon en Pieter Wispelwey. 
Als medeoprichter van Camerata RCO (het kamermuziekensemble van het Concertgebouw orkest) treedt hij op over de hele wereld.
Hij heeft diverse cd’s gemaakt met werken van o.a. Ravel, Mozart, Beethoven, Brahms en Mahler. Daarnaast is hij zeer regelmatig te beluisteren op de nationale en internationale radio.

 

Violiste Joanna Wronko is een veelzijdig musicienne, werd geboren in Lodz (Polen). Zij studeerde aan het Freiburgs Conservatorium (Duitsland) bij Magdalena Rezler en Wolfgang Marschner en rondde haar studie afbij Kolja Blacher (concertmeester Berliner Philharmoniker) met een uitvoering van Bartóks Vioolconcert nr. 2 met het Hamburgs Symfonie Orkest. Tijdens haar studie volgde zij masterclasses bij Zakhar Bron, Herman Krebbers, Gerhard Schulz, Pierre Amoyal, Ida Haendel, Leonidas Kavakos en Ivry Gitlis. Sinds 2009 is haar thuisbasis Nederland waar zij zich heeft geworteld in het Nederlandse muziekleven. Haar debuut cd ‘The French-Polish album’ met pianist Frank van de Laar (uitgebracht door Ars Musici) werd door de Volkskrant als ‘top 10 cd van 2009’ uitgeroepen. Dit was de start van een langdurige samenwerking. Het duo nodigt regelmatig een gastmusicus uit. In seizoen 2016/17 vormen zij een trio met Laurens Woudenberg, solohoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest. Voor het seizoen 2017/2018 spelen zij trio met de klarinettist van het KCO Hein Wiedijk. Joanna nam deel aan verschillende festivals en speelde in verschillende orkesten onder dirigenten als Claudio Abbado, Mariss Jansons, Daniël Harding, Bernard Haitink e.a. Vanaf seizoen 2016/17 is zij verbonden aan het Royal Covent Garden Orchestra in Londen. Momenteel bespeelt zij een Giuseppe Rocca viool uit 1855 gebouwd in Turijn. Dit instrument werd haar in 2007 ter beschikking gesteld. 

 

Pianist Frank van de Laar studeerde aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Jan Wijn waar hij zijn studie afsloot met de hoogst denkbare onderscheiding. Hij vervolgde zij studie in Hannover bij Prof. Karl-Heinz Kämmerling en in Amsterdam bij Naum Grubert. In 1987 won hij de derde prijs op het Internationale Brahms Concours te Hamburg en in 1988 behaalde hij de eerste prijs op het Postbank-Sweelinck concours en debuteerde in datzelfde jaar in de grote zaal van het Concertgebouw. Sindsdien volgden optredens in binnen- en buitenland elkaar in hoog tempo op en werden door pers en publiek warm onthaald. Hij concerteerde in bijna alle landen van Europa, in Amerika en Azië waarbij vele prijzen en onderscheidingen hem ten deel vielen.
Zijn repertoire omvat de gehele periode van Bach tot heden, waarbij ook minder bekende oude en nieuwe meesterwerken een interessante rol spelen. Bovendien is hij zeer actief op het gebied van de kamermuziek. Talloze radio- en televisieopnamen legden zijn uitvoeringen vast en meer dan 20 cd’s verschenen inmiddels van zijn hand. Thans is hij als hoofdvakleraar verbonden aan de conservatoria van Arnhem en Zwolle.

download programma