Felicia van den End, fluit

Joanna Wronko, viool

Frank van de Laar, piano

Op 12-jarige leeftijd werd Felicia van den End aangenomen in de Jong Talentklas van het Utrechts Conservatorium, waar zij studeerde bij Abbie de Quant. In 1997 en 1998 behaalde zij de 1e prijs bij het Nationaal Fluitconcours. In 2003 won zij de eerste prijs bij het nationaal concours 'Stichting Jong Muziektalent Nederland' en werd zij verkozen tot 'Jong Muziektalent van het jaar 2002'. In 2003 overtuigde zij de jury van het Prinses Christina Concours en won de eerste prijs in de Nationale Finale, wat resulteerde in een optreden in Carnegie Hall, New York. Meer onderscheidingen volgden, zoals de eerste prijs tijdens het internationale fluitconcours 'Jeunesses Musicales' in Boekarest en de Essent Music Award voor jong talent 2003. In 2008 ontving zij de Elisabeth Evertsen prijs. Zij sloot haar studie in Utrecht in 2007 af met een 10 met onderscheiding. In 2011 sloot zij haar postgraduate studie in Geneve af bij Jacques Zoon. Als soliste trad zij op met verschillende orkesten. Felicia speelde als solist in concertseries zoals de Jonge Nederlanders van het Concertgebouw, het Gergiev festival en het “Debuut” waar zij samen met haar trio bestaande uit Karin Strobos, zang en Daria van den Bercken, piano de publieksprijs ontving. Ook speelt zij regelmatig samen met harpiste Gwyneth Wentink en geeft zij regelmatig concerten in Nederland en daarbuiten. Felicia heeft een exclusief platencontract bij Sony Classical die in 2015 haar debuut cd Sonoro uitbracht.

 

Violiste Joanna Wronko is een veelzijdig musicienne, werd geboren in Lodz (Polen). Zij studeerde aan het Freiburgs Conservatorium (Duitsland) bij Magdalena Rezler en Wolfgang Marschner en rondde haar studie afbij Kolja Blacher (concertmeester Berliner Philharmoniker) met een uitvoering van Bartóks Vioolconcert nr. 2 met het Hamburgs Symfonie Orkest. Tijdens haar studie volgde zij masterclasses bij Zakhar Bron, Herman Krebbers, Gerhard Schulz, Pierre Amoyal, Ida Haendel, Leonidas Kavakos en Ivry Gitlis. Sinds 2009 is haar thuisbasis Nederland waar zij zich heeft geworteld in het Nederlandse muziekleven. Haar debuut cd ‘The French-Polish album’ met pianist Frank van de Laar (uitgebracht door Ars Musici) werd door de Volkskrant als ‘top 10 cd van 2009’ uitgeroepen. Dit was de start van een langdurige samenwerking. Het duo nodigt regelmatig een gastmusicus uit. In seizoen 2016/17 vormen zij een trio met Laurens Woudenberg, solohoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest. Voor het seizoen 2017/2018 spelen zij trio met de klarinettist van het KCO Hein Wiedijk. Joanna nam deel aan verschillende festivals en speelde in verschillende orkesten onder dirigenten als Claudio Abbado, Mariss Jansons, Daniël Harding, Bernard Haitink e.a. Vanaf seizoen 2016/17 is zij verbonden aan het Royal Covent Garden Orchestra in Londen. Momenteel bespeelt zij een Giuseppe Rocca viool uit 1855 gebouwd in Turijn. Dit instrument werd haar in 2007 ter beschikking gesteld. 

 

Pianist Frank van de Laar studeerde aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Jan Wijn waar hij zijn studie afsloot met de hoogst denkbare onderscheiding. Hij vervolgde zij studie in Hannover bij Prof. Karl-Heinz Kämmerling en in Amsterdam bij Naum Grubert. In 1987 won hij de derde prijs op het Internationale Brahms Concours te Hamburg en in 1988 behaalde hij de eerste prijs op het Postbank-Sweelinck concours en debuteerde in datzelfde jaar in de grote zaal van het Concertgebouw. Sindsdien volgden optredens in binnen- en buitenland elkaar in hoog tempo op en werden door pers en publiek warm onthaald. Hij concerteerde in bijna alle landen van Europa, in Amerika en Azië waarbij vele prijzen en onderscheidingen hem ten deel vielen.
Zijn repertoire omvat de gehele periode van Bach tot heden, waarbij ook minder bekende oude en nieuwe meesterwerken een interessante rol spelen. Bovendien is hij zeer actief op het gebied van de kamermuziek. Talloze radio- en televisieopnamen legden zijn uitvoeringen vast en meer dan 20 cd’s verschenen inmiddels van zijn hand. Thans is hij als hoofdvakleraar verbonden aan de conservatoria van Arnhem en Zwolle.

download programma