Trio Rodin

Jorge Mengotti, piano

Carles Puig, viool

Esther García, cello

 

Trio Rodin (vernoemd naar de beroemde Franse beeldhouwer) behoort tot de meest veelbelovende jonge pianotrio’s van dit moment.

Opgericht in 2011 in Utrecht met als doel zicht te richten op een professionele loopbaan in de kamermuziek met pianotrio repertoire, naam het Trio deel aan verschillende cursussen en masterclasses gehouden door gerenommeerde musici, o.a Kees Hulsmann, Rita Wagner, Alan Weiss, Dora Schwarzberg, KláraWürtz, Paolo Giacometti, Lis Perry, Mirabela Dina, Sebastián Colombo, Cibrán Sierra (Cuarteto Quiroga), Storioni Trio en het Osiris Trio. Tevens hebben zij een masteropleiding in de ‘Scuola superiore internazionale di musica da camera del Trio di Trieste’ in Duino (Italië) bij het prestigieuze italiaanse Trio di Parma.

 

Het trio richt zich op het presenteren van grote werken uit de kamermuziekliteratuur in een breed scala van stijlen, van klassieke tot hedendaagse muziek. In deze richting hebben ze deel aan het ‘Gaudeamus muziekweek’ genomen, festival opgedragen aan de contemporaine muziek.

Dankzij het Programma ‘Call for composers’ had het Trio Rodin de kans om samen met een grote aantal jonge tallentvolle componisten te kunnen werken een zijn bloedjenieuwe werken in zijn repertoire toe te voegen.

Trio Rodin heeft concerten gegeven in Spanje, Ierland, Italië en Nederland. Ze hebben in de belangrijkste zalen van Nederland gespeeld en speelden op verschillende festivals zoals ‘Het Grachtenfestival’ te Amsterdam, ‘Festival Mas i Mas’ in Barcelona, ‘Festival de Musica de Cámara Monteleón’ (Spanje), ‘Kilkenny Music Festival’ (Iërland).

 

De afgelopen jaren won het drietal prijzen op verschillende internationale concoursen zoals ‘XI Concours de Música de Cambra Montserrat Alavedra’ in Terrassa (1e prijs),  ‘III Internationale Concours Villalgordo del Júcar’ in Albacete (2e prijs), ‘Josep Mirabent i Magrans’ in Sitges (2e prijs). Bovendien, zijn zij de winaars van de Storioni Festival Prijs 2013 in ‘s Hertogenbosch, en naar aanleiding daarvan hebben ze gespeeld in de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Tevens waren zij finalisten op andere concoursen, waaronder het ‘X Internationale Concours Ecoparque de Trasmiera’ in Arnuero, Santander en ‘XXIII Paper de Música de Capellades’ in Barcelona.

 

Ze zijn regelmatig te beluisteren op nationale en internationale radiozenders zoals Radio 4 (Nederland), Catalunya Música en RNE (Spanje), France Musique (Frankrijk), WDR en Deutschland Radio Kultur (Duitsland), RAI (Italië)...

 

Inmiddels is Trio Rodin een gerenommeerde kracht in de wereld van de kamermuziek. Een fraai bewijs daarvan is het feit dat hun eerste album al twee keer op rij tot één van de ‘Favourite Album’s’ van de maand door NAXOS is verkozen. Een cd vol muziek van Enrique Granados, wiens honderdste sterfdag in 2016 wordt herdacht.

download programma