Trio Dumas

Joseph Puglia, viool

Chaim Steller, altviool

Örs Közeghy, cello

 

Het strijktrio Trio Dumas werd opgericht in de herfst van 2007. Na hun eerste concert in het Béla Bartók Memorial House in Boedapest werd het trio onmiddellijk uitgenodigd terug te komen in het daaropvolgende seizoen, en het kreeg bovendien het aanbod een CD op te nemen voor het Hongaarse label Hungaroton met klarinetist László Horváth in de zomer van 2008. Daarnaast is het trio een vaste gast in het Münstersommer-festival van de stad Freiburg.

 

De leden van Trio Dumas komen uit drie zeer verschillende landen: de V.S., Hongarije en Nederland. Daarmee komt elk uit een eigen cultuur en traditie, maar overschreed ook zijn grenzen. Zo studeerde violist Joe Puglia aan de vermaarde Julliard School in New York en in Den Haag, altviolist Chaim Steller in Amsterdam en Freiburg en cellist Örs Köszeghy in Budapest en Amsterdam. Allen zijn nu lid van vooraanstaande ensembles en orkesten: Joe bij het Asko|Schönberg-ensemble, Chaim bij Orchestra Mozart Bologna en het Lucerne Festival Orchestra en Örs bij Amsterdam Sinfonietta.

 

Wat het trio echter bindt is een gedeelde interesse in authenticiteit en een nieuwsgierigheid naar het onbekende(re). Zo hebben alle leden deelgenomen aan de Akademie voor nieuwe muziek van het Luzern Festival o.l.v. Pierre Boulez. Bovendien hebben allen gewerkt met musici als Vera Beths, Anner Bijlsma en Giuliano Carmignola en zodoende ervaring opgedaan met een meer authentieke benadering van klassieke muziek. Ook brengt Trio Dumas graag minder bekende muziek ten gehore. Zo heeft het trio voor hun eerste cd de complete klarinet-kwartetten van de begin 19e eeuwse componist Bernhard Frederick Crusell opgenomen, en speelt het graag muziek van Middel- en Oost-Europese componisten die in het Westen ten onrechte weinig bekend zijn.

 

De leus van de drie musketiers uit Alexandre Dumas' beroemde boek ‘één voor allen, en allen voor één’ verleende de trio zijn naam. Om een ieder de gelegenheid te geven zich ten volste te kunnen doen gelden, én om bovendien een maximum aan variatie in de programmering te creëren, presenteert Trio Dumas zich niet alleen als trio, maar ook als drie solisten. Daarmee kan het trio oneindig gevarieerde programma’s aanbieden, niet alleen met trio-muziek, maar ook met solo- en duo-stukken - van zowel bekende als onbekende componisten uit alle periodes van barok tot nu.

download programma

Trio Dumas '16 photo by Ors Koszeghy (we