Tobias Borsboom, piano

Tobias Borsboom (1988, Leidschendam) studeerde aan de Jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti tot 2007, daarna aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn, alwaar hij in 2011 de Bachelor en in 2013 de Master diploma ontvangt.

Hij was succesvol bij het Concertgebouw Entree Kamermuziek Concours (2006), het Prinses Christina Concours, The YPF Competition (2007 en 2010), het Grachtenfestival Conservatorium Concours (2012) en de Grand Dominique (2012). Hij won de 3e prijs tijdens de finale van het YPF pianoconcours (2010) met Rachmaninov's 2e pianoconcert en het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Michel Tabachnik. Ook won hij de prijs voor de beste vertolking van een Nederlandse compositie.
Borsboom is verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam als docent correpetitor (Saxofoon, Arno Bornkamp) en is een veelgevraagd pianist voor festivals als het Storioni Festival, het Grachtenfestival, Bass 2014 en The International Holland Music Sessions (TIHMS). Met violist Piotr Jasiurkowski speelde hij de Masters on Tour (2013-2014) van de TIHMS. In 2013 werd hij zowel als solist, als met violist Piotr Jasiurkowski uitverkozen als finalist van de Dutch Classical Talent Tour & Award. Hieraan verbonden zit een studiebeurs, een grootschalige tour door Nederland, een CD-opname en presentatieperiode voor Radio4 en een nominatie voor de DCT Award. Tijdens de finale van de Dutch Classical Talent Award hiervan op 31 mei 2015 is Tobias Borsboom als winnaar verkozen. Daarmee won hij een geldbedrag van 10.000 euro, een bronzen beeld van Marianne Houtkamp en naamsvermelding in de Eregalerij bij de Kleine Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. Met violist Piotr Jasiurkowski won Borsboom ook de Publieksprijs. 
Een ander recent hoogtepunt in zijn carrière waren zijn optredens als solist met het Nederlands Studenten Orkest in 2015. Borsboom speelde Gershwins Pianoconcert in F met Quentin Clare als dirigent in een tour langs alle grote zalen van Nederland. Vaste partners in de kamermuziek zijn Peter Vigh (saxofoon), Lidy Blijdorp (cello), Yukiko Hasegawa (pianoduo), Piotr Jasiurkowski (viool) en Ella Rombouts (zang). 
Borsboom maakt een muziekvoorstelling (seizoen 2015-2016) voor kinderen in samenwerking met theaterproductiehuis Oorkaan en theatermaker Dagmar Slagmolen met de titel "Meneer Tobias en het zwarte monster." Ook is hij onderdeel van theatergroep Theatre Hotel Courage, opgericht door artistiek directeur Katrien van Beurden.
Samenwerkingen met Artmotion resulteerde in 2012 in 'La Route du Piano', een pianomarathon in Nijmeegse woonkamers, en vanaf 2013 'De Pianistenveiling', een concertveiling voor het goede doel, waarin huisconcerten worden geveild. Tevens organiseert Borsboom concerten onder de naam 'De Pianoboom' in Den Haag en omstreken. 
www.tobiasborsboom.nl

download programma