Quirine Scheffers, viool

Izhar Elias, gitaar

De Nederlandse violiste Quirine Scheffers studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag achtereenvolgens bij Theodora Geraets en Peter Brunt en behaalde het masterdiploma met onderscheiding.

Zij vervolgde haar studie bij Krzysztof Węgrzyn in Hannover en Charles-André Linale in Utrecht. Quirine nam deel aan verscheidene masterclasses  bij vooraanstaande pedagogen als: Zakhar Bron, Herman Krebbers, Maurizio Fuks en Thomas Brandis. In kamermuziekverband werd ze gecoached door leden van het befaamde Amadeus, Borodin en Juilliard Quartet. Tevens kreeg ze de kans om samen te werken met gerenommeerde componisten als György Kurtag en Sofia Goebaidoelina. Als voormalig eerste violiste van het Rubens Kwartet was ze prijswinnaar van vele internationale concoursen waaronder “Prague Spring” en “Schubert en Modern” te Graz. Het kwartet ontving tevens de prestigieuze “Kersjes van de Groenekan prijs”en de de “Philip Morris Finest Selection”. Quirine Scheffers trad zowel solistisch als in kamermuziekverband op in o.a. het Concertgebouw Amsterdam, De Tonhalle Zürich en het Konzerthaus en de Filharmonie in Berlijn. Concerttournees volgden naar Frankrijk, Italië, Portugal, Engeland, Slovenië, Roemenië en Polen. Haar vaste kamermuziekpartners zijn: Izhar Elias, Gwyneth Wentink en Lars Wouters van den Oudenweijer.

Quirine is regelmatig te gast bij het Orlando Festival, Gergiev Festival, Festival du Lubéron (F), Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern Festival (D), in samenwerking met musici als Liza Ferschtman, Karl Leister en het Borodin Quartet. Sinds 2009 is Quirine primarius van het Daniel Kwartet en speelt ze in het Quimias Trio. Naast haar concertpraktijk legt Quirine zich toe op het begeleiden van jong talent. Zo werkt ze regelmatig samen met de bekende vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek. Ze was ook jurylid tijdens het Prinses Christina Concours. Sinds 2012 is Quirine plaatsvervangend 1e concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Voorheen was ze 2e concertmeester van de Radio Kamer Filharmonie.

 

Izhar Elias' verhalende en poëtische stijl en zijn grensverleggende programmering heeft hem wereldwijde bekendheid gebracht.

Zijn veelzijdigheid als gitarist komt tot uiting door zijn verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia. In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, als allereerste gitarist in de geschiedenis van de prijs.

Izhar Elias behaalde meerdere prijzen tijdens diverse nationale en internationale concoursen en gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië en Australië. Als solist werkte hij met orkesten als het Residentie Orkest, Radio Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Nederlands Symfonie Orkest en Het Gelders Orkest.

Met Ensemble Cordevento, dat zich vooral richt op repertoire uit de 17e eeuw, is Elias regelmatig op tournee in Nederland, Rusland en Zuid-Oost Azië. Voor seizoen 2011-2012 was Cordevento opgenomen in de ‘Rising Stars’ serie, met optredens in de belangrijkste Europese concertzalen ( o.a. In Keulen, Hamburg, Wenen, Brussel en Luxemburg). Met gitarist Fernando Riscado Cordas jr. vormt Elias een duo dat zich specialiseert in het uitvoeren van muziek op historische gitaren. Hij werkt regelmatig samen met componisten, choreografen, filmmakers en theater regisseurs. Zijn vernieuwende de plus dvd ‘Big Eye’ werd in Gramophone geprezen met de woorden "Wacky, irreverent and thought provoking".  Izhar Elias studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag, bij het Groningen Guitar Duo en bij Zoran Dukic. In 2002 sloot hij zijn master opleiding af met een 9,5 met onderscheiding en de Nicolaï prijs. Izhar Elias beschikt o.a. over een originele gitaar uit 1812 (C. Guadagnini, Turijn), waarvan de aanschaf mede mogelijk werd gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

download programma