Lenneke Ruiten, sopraan

Thom Janssen, piano

De sopraan Lenneke Ruiten won in 2002 tijdens het Internationaal Vocalisten Concours de eerste prijs, de pers- en de publieksprijs. De Nederlandse sopraan is te horen in alle belangrijke Mozartrollen (o.a. Konstanze, Fiordiligi, Donna Anna, Giunia) in theaters als La Scala (Milaan), Salzburger Festspiele, Staatsoper Stuttgart, La Monnaie Brussel, New York Mostly Mozart en het Muziektheater. Daarnaast zong zij o.a. Zerbinetta en Sophie (Richard Strauss) en het Sluwe Vosje (Janácek). Recentelijk was zij te horen als Lucia in Lucia di Lammermoor in Lausanne.
Zij werkt op alle grote podia met dirigenten als Zubin Mehta, Marc Minkowski, Emmanuelle Haïm, Jesus Lopez Cobos en John Eliott Gardiner. Toekomstige projecten zijn o.a. een tournee met Bach’s Weihnachtsoratorium met Les Musicièns du Louvre (Marc Minkowski), Nieuwjaarsconcerten met het Noord Nederlands Orkest, Mozarts C-moll mis met het Radio Filharmonisch Orkest, Das Floß der Medusa (Amsterdam, DNO),  Weill ‘Sieben Todsünden’ en Schönberg ‘Pierrot Lunaire’ bij de Opéra du Rhin (Strasbourg) en diverse Liedrecitals (o.a. Internationaal Liedfestival Zeist, Concertgebouw).

 

Thom Janssen studeerde piano bij Jaap Spaanderman, Jan Wijn en Herman Uhlhorn. Hij specialiseerde zich in liedbegeleiding bij Rudolf Jansen, Martin Isepp en Helmut Deutsch. Daarnaast studeerde hij aan het Franz-Schubert-Institut in Baden bei Wien, nam deel aan de internationale Schubert masterclass van Robert Holl en werd uitgenodigd voor een studie aan de Academie Musicale de Villecroze in Zuid-Frankrijk. Verder begeleidde hij masterclasses van Elly Ameling, Hans Hotter, Walter Berry en Wolfgang Holzmair. Als solist is Janssen te horen in solorecitals en met diverse ensembles en orkesten. Als begeleider trad hij op tijdens gerenommeerde concoursen als het Elisabeth Concours te Brussel, het Mozarteum Wettbewerb in Salzburg en het ARD-Wettbewerb te München. Thom is regelmatig te gast op diverse festivals en heeft opnames gemaakt voor radio en tv. Hij was als hoofdvakdocent piano werkzaam op het Alkmaars Conservatorium, momenteel is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Thom zit regelmatig in jury's van pianoconcoursen als het Steinway-concours en het Petrov-concours.
 

download programma

Ruiten_Brunt_Herder_Janssen_fotoVictorTh