Lenneke Ruiten, sopraan

Peter Brunt, viool

Jeroen den Herder, cello

Thom Janssen, piano

De sopraan Lenneke Ruiten won in 2002 tijdens het Internationaal Vocalisten Concours de eerste prijs, de pers- en de publieksprijs. De Nederlandse sopraan is te horen in alle belangrijke Mozartrollen (o.a. Konstanze, Fiordiligi, Donna Anna, Giunia) in theaters als La Scala (Milaan), Salzburger Festspiele, Staatsoper Stuttgart, La Monnaie Brussel, New York Mostly Mozart en het Muziektheater. Daarnaast zong zij o.a. Zerbinetta en Sophie (Richard Strauss) en het Sluwe Vosje (Janácek). Recentelijk was zij te horen als Lucia in Lucia di Lammermoor in Lausanne. Zij werkt op alle grote podia met dirigenten als Zubin Mehta, Marc Minkowski, Emmanuelle Haïm, Jesus Lopez Cobos en John Eliott Gardiner. Toekomstige projecten zijn o.a. een tournee met Bach’s Weihnachtsoratorium met Les Musicièns du Louvre (Marc Minkowski), Nieuwjaarsconcerten met het Noord Nederlands Orkest, Mozarts C-moll mis met het Radio Filharmonisch Orkest, Das Floß der Medusa (Amsterdam, DNO),  Weill ‘Sieben Todsünden’ en Schönberg ‘Pierrot Lunaire’ bij de Opéra du Rhin (Strasbourg) en diverse Liedrecitals (o.a. Internationaal Liedfestival Zeist, Concertgebouw).

 

Peter Brunt, viool, studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Davina van Wely en Herman Krebbers en vervolgde zijn studie bij Dorothy Delay aan de Juilliard School in New York en Sándor Végh in Salzburg. In 1981 won hij het Nationaal Vioolconcours en in de daarop volgende jaren werd hij ook op internationale concoursen onderscheiden. Hij trad op als solist met vooraanstaande orkesten. Van 1984 tot 1987 was hij als tweede violist verbonden aan het Koninklijk Concertgebouworkest, een baan die hij opgaf om zich aan het internationaal florerende Osiris Trio te kunnen wijden. Niettemin was hij in de afgelopen jaren regelmatig actief als gastconcertmeester bij het Basel Kammerorchester, Rotterdams Filharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Amsterdam Sinfonietta en de Nieuwe Filharmonie Utrecht. Als mede oprichter van het vermaarde Osiris Trio trad Peter Brunt op in prestigieuze concertzalen als Carnegie Hall, het Wiener Konzerthaus, de Kölner Philharmonie en de Wigmore Hall. Ook nam hij met het trio talrijke cd’s op met repertoire variërend van Haydn tot voor het trio geschreven nieuwe werken. 

 

Nadat cellist Jeroen den Herder zijn studiejaren cum laude had afgesloten won hij in 1992 het Nationale Postbank Sweelinck Concours en werd hij datzelfde jaar onderscheiden met de Zilveren Vriendenkrans van de Vereniging Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest. In de jaren daarna wist Jeroen den Herder zich een vooraanstaande positie te verwerven als uitvoerend musicus. Puttend uit een breed repertoire van concerten speelde hij met belangrijke orkesten in binnen- en buitenland. Sinds 2003 is Jeroen den Herder cellist van het Ruysdael Kwartet. Hij concerteerde wereldwijd in meer dan dertig landen en is als gastdocent verbonden aan het conservatorium van Minsk (Wit-Rusland) en Tainan (Taiwan). Naast dit alles is Jeroen den Herder artistiek leider van het Cellofestival en Academie in Zutphen en is als hoofdvakdocent verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam.

 

Thom Janssen studeerde piano bij Jaap Spaanderman, Jan Wijn en Herman Uhlhorn. Hij specialiseerde zich in liedbegeleiding bij Rudolf Jansen, Martin Isepp en Helmut Deutsch. Daarnaast studeerde hij aan het Franz-Schubert-Institut in Baden bei Wien, nam deel aan de internationale Schubert masterclass van Robert Holl en werd uitgenodigd voor een studie aan de Academie Musicale de Villecroze in Zuid-Frankrijk. Verder begeleidde hij masterclasses van Elly Ameling, Hans Hotter, Walter Berry en Wolfgang Holzmair. Als solist is Janssen te horen in solorecitals en met diverse ensembles en orkesten. Als begeleider trad hij op tijdens gerenommeerde concoursen als het Elisabeth Concours te Brussel, het Mozarteum Wettbewerb in Salzburg en het ARD-Wettbewerb te München. Thom is regelmatig te gast op diverse festivals en heeft opnames gemaakt voor radio en tv. Hij was als hoofdvakdocent piano werkzaam op het Alkmaars Conservatorium, momenteel is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Thom zit regelmatig in jury's van pianoconcoursen als het Steinway-concours en het Petrov-concours.
 

download programma