Ellis Smit Producties - Polderland 99 - 1112 RJ Diemen

020 695 43 63 - 06 402 42 855 - info@ellissmitproducties.nl

© 2016 designed by Loek Muijsenberg, Artimouse

Pieter van Loenen, viool

Tobias Borsboom, piano

“Buitengewoon energiek en diep muzikaal” was het jurycommentaar van het Nederlandse Vioolconcours waar Pieter van Loenen in 2016 de tweede prijs en de NTR Publieksprijs won. Sindsdien gaat het hard met deze jonge violist. Hij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een 10 met onderscheiding en ontving hiervoor de Fock-medaille voor het beste eindexamen. Als solist en als kamermusicus geeft hij nu concerten in binnen- en buitenland, recent nog op tournees naar Amerika en China. In de zomer van 2018 zal hij drie weken lang in de schijnwerpers staan tijdens de Muziekzomer van het Nationaal Jeugdorkest, waar hij als Young Artist in Residence de vrijheid krijgt om naar eigen inzicht bijzondere concerten te programmeren. Ook is Pieter genomineerd voor de Dutch Classical Talent Award 2019. Dit betekent dat hij in seizoen 2018/2019 met een soloprogramma op tournee gaat langs alle grote zalen van Nederland.

 

Pieter begon op 6-jarige leeftijd met vioolspelen bij Koosje van Haeringen, waarna hij studeerde bij Vera Beths in Den Haag en bij de Noorse vioolvirtuoos Terje Moe Hansen in Oslo. Al op jonge leeftijd won Pieter prijzen op verschillende concoursen, waaronder de Iordens Viooldagen en het Davina van Wely Vioolconcours. In 2010 won Pieter de eerste prijs tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours.

Als solist trad Pieter onder meer op met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Domestica Rotterdam, het Nederlands Studentenorkest, het Jeugdorkest Nederland, het Zuid-Hollands Symfonieorkest en het Hodonínský Symfonický Orchestr uit Tsjechië. Tot de concerten die hij heeft uitgevoerd behoren onder meer de vioolconcerten van Beethoven, Paganini, Stravinsky en Berg.

 

Met pianist Tobias Borsboom vormt hij een veelgevraagd duo. Ook werkte hij als aanvoerder samen met ensembles als Amsterdam Sinfonietta en Ludwig en met Het Nationale Ballet, waar hij de muzikale hoofdrol vertolkte in het eerste Virtual Reality-ballet ter wereld.

 

Pieter heeft een bijzondere interesse in hedendaagse muziek. Zo speelde hij in 2012 de Sequenza nr. 8 van Luciano Berio op een nationaal Berio-festival. Ook heeft hij verschillende keren de kans gehad om te werken met de befaamde pianist en dirigent Reinbert de Leeuw. In 2015 vertolkte Pieter de solopartij in de Nederlandse première van het dubbelconcert voor viool en piano van de Deense componist Hans Abrahamsen.

Pieters viool is gebouwd in 2011 door Marc de Sterke. Hij speelt met een stok van Eugène Sartory, die hij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

___________________________________________

Tobias Borsboom is een van Nederlands bekendste jonge pianisten van dit moment. Bekendheid verwierf hij met een dubbele nominatie voor de Dutch Classical Talent Award, als solist en met duopartner en violist Piotr Jasiurkowski. Deze award werd hem in 2015 uitgereikt. Met Piotr Jasiurkowski won hij de publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten, en recent met zijn ‘Wanderer’ programma in Polen en Indonesië.

 

De achterliggende jaren was hij eveneens succesvol op concoursen als het Almere Chamber Music Competition, het Grachtenfestival Conservatorium Concours, de Grand Dominique, het YPF Piano Competition, het Concertgebouw Entree Kamermuziek Concours en het Prinses Christina Concours. Tobias Borsboom voltooide in 2013 zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Daarvoor studeerde hij aan de Jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti.

Tobias Borsboom is een veelgevraagd pianist op velerlei podia en festivals als het Storioni Festival, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, het Uitgast festival, My First Festival en The International Holland Music Sessions.

Voor seizoen 2018-2019 loopt in samenwerking met theaterproductiehuis Oorkaan  ‘Meneer Tobias en het zwarte monster’, een muziekvoorstelling voor kinderen vanaf vier jaar. Ook is hij onderdeel van Theatre-Hotel Courage dat in 2017 de Nederlandse theaters aandoet met ‘A room with a view’.  Vanaf 2017 werkt Tobias Borsboom intensief samen met celliste Pamela Smits als gastprogrammeur van de concertserie ‘Vriendenconcerten’ in de Zuiderkerk van Amsterdam. Naast zijn  concertleven werkt Tobias Borsboom aan het Conservatorium van Amsterdam als Docent Correpetitor.

Borsboom’s debuutalbum ‘Wanderer’ dat in 2017 is uitgegeven onder het label 7 Mountains, is met veel lof in de pers en media onthaalt.

download programma