Pauline Oostenrijk, hobo

Enno Voorhorst, gitaar

Pauline Oostenrijk, hobo, ontving in 1999 de Nederlandse Muziek Prijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de Klassieke Muziek. Voordien had ze op nationale en internationale concoursen al de nodige prijzen in de wacht gesleept, waaronder de eerste prijs van het Fernand Gillet hoboconcours in Baltimore, die haar een recital in Carnegie Hall opleverde. In 1986 was ze de Nederlandse ‘Young Musician of the Year’. Ze studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Koen van Slogteren en Jan Spronk, en volgde daarna lessen bij o.a. Han de Vries, Thomas Indermühle en Alex Klein. Daarnaast voltooide ze de hoofdvakstudie piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Willem Brons en de studie Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Sinds 1995 is Pauline als solo-hoboïste verbonden aan het Residentie Orkest. Van haar activiteiten als soliste en kamermusicus getuigen een aanzienlijk aantal cd-opnames. Ze soleerde bij o.a. het Residentie Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest, het Radio Kamer Orkest, Sinfonietta Amsterdam, het orkest van de Westdeutsche Rundfunk Köln, het Salzburger Kammerorchester, het Prague Symphony Orchestra, l’Orchestre d'Auvergne en het Orkest van het Oosten. Verschillende componisten schreven werken voor haar, waaronder Louis Andriessen (‘To Pauline O’ voor hobo solo). Ze geeft recitals met pianist Ivo Janssen en gitarist Enno Voorhorst en is lid van het gezelschap Nieuw Amsterdams Peil, dat hedendaagse kamermuziek uitvoert. Tot 2007 was ze hoofdvakdocente hobo aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, een functie die ze neerlegde om meer tijd aan haar uitvoerende activiteiten te kunnen besteden. Inmiddels is ze ook actief als schrijfster van columns en korte verhalen en draagt regelmatig verhalen voor uit o.a. haar bundel 
‘De geest van Stotijn en andere verhalen’.

 

Enno Voorhorst, gitaar, groeide op in een familie van musici. 
Hij volgde lessen bij Hein Sanderink, Hubert Kappel en David Russell.
In 1987 won hij in Duitsland de eerste prijs op het 7e gitaarconcours te Hof, waarna nog een aantal prijzen volgde waaronder in 1992 de Nederlandse gitaarprijs in het concertgebouw van Amsterdam en in datzelfde jaar de eerste prijs op het Seto-Ohashi concours in Japan. Hij speelde in de grote zalen van Nederland en kreeg uitnodigingen van Europa tot Azië en Amerika. Enno Voorhorst is regelmatig te gast op o.a. de gitaarfestivals van Siracusa (Sicilië), San Salvador (El Salvador) San Juan (Puerto Rico), Mikulov (Tsjechië), Istanbul (Turkije), Deajeon (Korea), Moskou (Rusland) en Tokyo (Japan). Zijn eerste cd met werken van Agustín Barrios Mangoré (Sony 1994) werd zeer lovend ontvangen. Rico Stover, Barrios kenner bij uitstek, schreef: “The cd Agustín Barrios Mangoré played by Enno Voorhorst is the best that I have heard thus far.” (heruitgegeven bij Brilliant Classics) 
In 2012 Jorge Morel droeg ‘Recuerdos del Camino’ op aan Enno Voorhorst met een soortgelijk commentaar: “en tus manos, Dios pone el espíritu de Mangoré”  (je handen gaf God de geest van Mangore).
Hierna zijn nog verschillende cd’s verschenen, waaronder een Bach en Barrios cd voor NAXOS. Bij Brillant Classics is onlangs de cd ‘Chaconnes’ verschenen met barok bewerkingen. Samen met de Russische altviolist Mikhail Zemtsov vormt Voorhorst het Duo Macondo dat zich toelegt op voornamelijk Latijn-Amerikaanse en Spaanse muziek. Enno Voorhorst is verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

download programma