Nual McKenna, cello

De Duits-Ierse celliste Nuala McKenna (*1993) groeide op in een muziekale familie en begon op haar vierde onder leiding van haar vader piano te spelen en ontving vervolgens op haar achtste de
eerste cellolessen. Slechts vier jaar later wordt zij toegelaten aan het conservatorium van Lubeck in de cello klas van Prof. Ulf Tischbirek.


Zij vervolgde haar studie bij Jean-Guihen Queyras in Freiburg en later bij Ivan Monighetti in Basel waar zij haar Bachelor Diploma met onderscheiding behaalde. Na het afsluiten van het Masterdiploma in 2018 studeert Nuala op dit moment in de solistenklas bij Prof. Conradin Brotbek aan de Hochschule fur Musik und Darstellende Kunst in Stuttgart. 

 

Verdere inspiratie en ervaring deed ze op bij masterclasses van gerenomeerde musici zoals o.a. Frans Helmerson, Miklos Perenyi, Steven Isserlis, Truls Mørk, Philippe Muller, Gabor Tacaks-
Nagy, Ferenc Rados, Anner Bylsma, Troels Svane, Jens Peter Maintz en Reinhard Goebel. 

 

Sinds 2012 maakt Nuala deel uit van het Balthasar-Neumann Ensemble onder leiding van Thomas Hengelbrock. Hier ontdekte zij haar passie voor de authentieke uitvoeringspraktijk en het spelen op een barokcello. Tijdens het seizoen 2013/14 was ze academiste in het Koninklijk Concertgebouworkest en heeft daarna nog twee jaar lang de academie in het Kamerorkest 'Deutsche Kammerphilharmonie Bremen' onder leiding van Paavo Jarvi met succes doorlopen. 

 

Ze is actief op verschillende internationale festivals zoals het Verbier Festival, International Bach Festival Gran Canaria, Schwetzinger Festspiele en Podium Festival Esslingen. In Nederland was zij gast op Wonderfeel en het Grachtenfestival en zal zij dit voorjaar haar opwachting maken bij Klasifest. 

 

Ook is zij artistiek leider van haar eigen zomerfestival 'Musikfest Kahleby'. 

 

In het voorjaar van 2019 maakt Nuala een solotournee langs twaalf grote zalen in Nederland als onderdeel van het Dutch Classical Talent traject waarvoor zij met drie anderen genomineerd is. Het traject zal in Mei eindigen met een finale in Tivoli Vredenburg waar de uiteindelijke winnaar bekend wordt gemaakt. 

 

Ze heeft opgetreden met artiesten zoals Maria Joao Pires, het Talich Kwartet, Boris Garlitsky, Augustin Dumay, Miguel da Silva, Olli Mustonen, Axel Strauss en Jean-Guihen Queyras speelde recitals en kamermuziek in onder andere de Laiszhalle Hamburg, het Concertgebouw Amsterdam en de Flagey in Brussel. Al vijf jaar lang is Nuala laureaat van de kamermuziekstichting 'Villa Musica' waardoor zij in de gelegenheid is om met vooraanstaande musici op te treden. De stichting heeft haar bovendien een barokcello van William Forster in bruikleen gegeven, waarmee ze barok en vroeg klassiek repertoire kan uitvoeren. 

 

De 'Deutsche Stitung Musikleben' heeft Nuala in 2014 het 'Gerd-Bucerius Stipendium' toegekend. Al zeven jaar lang ontvangt Nuala een beurs van de 'Heinz-Wustenberg Stichting'. Bovendien word ze ondersteunt door de 'Marie-Luise-Imbusch Stichting' en de 'Oscar und Vera Ritter Stichting'.


Als laureate bij het 'Wettbewerb des Instrumentenfond der Deutschen Stiftung Musikleben' bespeeld Nuala nu bijna zeven jaar op een cello met het label 'Joseph Guarnerius,uit de 2e helft 18de eeuw'.
In maart 2019 is Nuala met haar nieuwe positie als solocelliste in de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen begonnen.

Nuala_McKenna_04_HansvanderWoerd_web.jpg

download programma