Johannes Möller/Laura Fraticelli, gitaren

“De unieke fusie van Zweedse perfectie en Argentijnse passie”

 

Het duo heeft een album opgenomen voor het Naxos label met gitaarduetten van Johann Kaspar Mertz. De muziek van Mertz is vergelijkbaar met composities van Schubert, Schumann en Mendelssohn, maar dan met een poëtisch en intiem geluid dat alleen een instrument als een klassieke gitaar kan bieden.

 

Kenneth Keaton van de American Record Guide heeft het volgende over het album van het duo gezegd: "...simply the finest Mertz I've ever heard. This is tastefully played, often with heartrending beauty."

 

Rick Anderson van cd HotList heeft gezegd: "The playing of Johannes Möller and Laura Fraticelli is exquisite throughout. This is one of the loveliest albums I've heard in 2014, in any genre."

 

Aanvullend op het werk van Mertz bevat hun repertoire ook Argentijnse Tango’s die aanvankelijk gecomponeerd zijn voor twee gitaren en alsook de eigen composities van Johannes. 

De passievolle manier van spelen en het gedreven samenspel zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

 

De Zweedse gitarist en componist Johannes Möller veroverde zijn publiek wereldwijd met zijn charismatische en bezielde optredens. Sinds zijn eerste openbare concerten op 13-jarige leeftijd, staat de teller nu op meer dan 500 concerten wereldwijd en omspannen Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. In 2010 won Johannes Möller de eerste prijs in de prestigieuze GFA (Guitar Foundation of America) Concert artist Competition die door velen wordt beschouwd als het belangrijkste en meest prestigieuze gitaarconcours ter wereld. Als gevolg van deze prijs maakte hij een uitgebreide concerttour van 60 concerten onder het Naxos label in de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Amerika, Mexico, China, inclusief een debuut in de Weill Recital Hall van Carnegy Hall, New York. Onlangs behaalde hij de eerste prijs bij het Nederlandse Vriendenkrans Concours. Johannes Möller is hoofdvak docent en kamermuziek coach bij het Conservatorium van Amsterdam.

 

Geboren en getogen in Buenos Aires, Argentinië, wilde Laura Fraticelli al op zeer jonge leeftijd muzikant worden. Ze werd aangetrokken tot de gitaar, één van de nationale instrumenten in haar land. Ze studeerde gitaar aan het Conservatorio Alberto Ginastera in Buenos Aires en later
bij Eduardo Fernández. De liefde voor muziek gaf haar de moed te emigreren naar Europa, waar ze haar studie voortzette bij Carlos Bonell aan het Royal College of Music in Londen. Later werd ze toegelaten tot de prestigieuze klas van de vermaarde hoofdvakdocent gitaar Zoran Dukic aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Als solist en lid van diverse kamermuziekensembles treedt ze nu regelmatig op in heel Europa, Noord- en Zuid-Amerika. Laura wordt in het bijzonder geprezen om haar prachtige toon en gepassioneerde interpretaties.

download programma

Möller_Fraticelli_liggend_foto_door_Glen