Ensemble Lumaka

Jana Machalett, fluit
Saskia Viersen, viool
Martina Forni, altviool
Charles Watt, cello
Miriam Overlach, harp

creatieve speelsheid, technische perfectie en persoonlijke toewijding 

 

Ensemble Lumaka bestaat uit musici van verschillende toporkesten en -ensembles (o.a. het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Nederlands Filharmonisch Orkest) die meer dan tien jaar bevriend zijn én hun liefde voor de kamermuziek delen. 

 

“Lumaka sleept het publiek met speels gemak mee in een wereld van sferen en kleuren, stemmingen en exotische gedachten” – zo werd in april 2015 geschreven over hun concert in Tienhoven.

 

Deze klankwereld ontstaat in wisselende samenstelling van fluit, harp en strijkers, meestal met muziek van het Fin de Siècle en het Interbellum. Lumaka combineert integere, technisch hoogstaande interpretaties met persoonlijke toelichtingen. Zo worden hun concerten een ‘sprookjesachtige, ja geestverruimende belevenis’. 

 

Lumaka's carrière begon in 2005 met het winnen van de jury- en publieksprijs van het Almere Kamermuziekconcours. Sindsdien heeft het ensemble zich gemanifesteerd door veel op festivals en podia in het binnen- en buitenland op te treden en zich op televisie en radio te laten zien en horen. 


In 2009 waren zij de prijswinnaars van de serie ‘Het Debuut’ en in 2014 werd hun concert van de Grachtenfestival Winterserie als hoogtepunt van het seizoen geprezen. Zij hebben twee fraaie cd’s op hun naam staan: ‘Noël de France’ en ‘Debussy, Jongen, Roussel’.

In hun nieuwe concerten-serie ‚MOnuMENTEN 1920’ combineren de ensembleleden hun ervaring en enthousiasme voor nieuwe concertvormen met hun grote repertoire van muziek uit de jaren twintig. ‘MOnuMENTEN 1920’ is een reeks locatieconcerten in gebouwen uit de periode van het Interbellum in Amsterdam. Muziek, architectuur en verhaal, maar vooral ook de tijdgeest van toen komen voor het publiek bij elkaar. Elk concert is een eigen productie gemaakt op de locatie en een eigen thema.


 

download programma

quintet

download programma

trio