Larissa Groeneveld, cello

‘Larissa Groeneveld, onthoud die naam’, schreef het Franse dagblad Le Figaro in 1995.

In 1990 sloot Larissa Groeneveld met de hoogste onderscheiding haar opleiding af aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij studeerde bij Dmitry Ferschtman. Zij zette haar studie voort bij Natalia Gutman aan de Musikhochschule Stuttgart en volgde masterclasses bij Mstislav Rostropovitsj, Daniel Shafran en Yo-Yo Ma.

In 1988 maakte zij haar solodebuut in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw met het Tripelconcert van Beethoven. Als soliste trad zij aan bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, de Stuttgarter Philharmoniker, de Berliner Symfoniker en het St. John's Smith Square Orchestra. In 2005 voerde zij het celloconcert van Friedrich Gulda uit met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Naast haar solocarrière heeft Larissa door de jaren heen ensembles gevormd met pianist Frank van de Laar en harpiste Gwyneth Wentink en maakt zij al ruim een kwart eeuw deel uit van het Osiris Piano Trio. Zij gaf concerten samen met Giora Feidman, Natalia Gutman, Herman Krebbers, Reinbert de Leeuw en Giovanni Sollima.

Met het Osiris Trio – waar zij sinds de oprichting deel van uitmaakt – speelde Larissa op prestigieuze concertpodia als Carnegie Hall, het Wiener Konzerthaus, de Kölner Philharmonie en Wigmore Hall. Als soliste en kamermusicus kan zij bogen op een uitgebreide discografie, die met zowel het vroeg-klassieke repertoire als nieuwe opdrachtwerken vier eeuwen omspant. 

Larissa is een gedreven pleitbezorgster van hedendaagse muziek. Veel bekende Nederlandse componisten hebben werk voor haar geschreven, onder wie Theo Loevendie, Theo Verbey en Guus Janssen, die voor haar en Ernst Reijseger een dubbelconcert schreef. Op de Cello Biënnale Amsterdam van 2010 speelde zij de wereldpremière van Bandersnatch van Theo Verbey voor cello en pianola. Tijdens de Biënnale van 2012 bracht zij Words and Song Without Words in première van Yannis Kyriakides, die in 2014 met dit werk de winnaar was van het International Rostrum of Composers.      

Als bevlogen docent is Larissa verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze zowel cello als kamermuziek doceert. Daarnaast geeft ze het masterhoofdvak pianotrio aan het Conservatorium van Amsterdam en coacht ze jong talent van de AMT (Academie Muzikaal Talent) in Utrecht.

Larissa Groeneveld speelt op een cello van Domenico Busan (Venetië, 1763). 

excerpt of Cassadó- Suite 

https://youtu.be/1p6ZNG1uskI

 

Reger- exerpts of Suite no. 3 a minor opus 131c, 

https://youtu.be/Sma2C-khnPg

 

Bach- excerpts of Suite III,  in c major

https://www.youtube.com/watch?v=Sma2C-khnPg

Groeneveld-Larissa_press-photo-Noppen-1_

download programma