Arno Bornkamp, saxofoon

De Nederlandse saxofonist Arno Bornkamp (1959) is het voorbeeld van de moderne virtuoos, die zich even goed thuis voelt in het traditionele als in het hedendaagse repertoire. Hij laat zich omschrijven als een lyricus met veel gevoel voor performance. 

Bornkamp studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Ed Bogaard en sloot in 1986 deze opleiding af met de hoogst mogelijke onderscheiding. Van de vele prijzen die hij behaalde zijn de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw en de Nederlandse Muziekprijs het meest vermeldenswaard. Die stelden hem in staat naar het buitenland te gaan: zo studeerde hij in Frankrijk bij Daniel Deffayet en Jean-Marie Londeix, in Japan bij Ryo Noda en stak hij zijn licht op bij Luciano Berio en Karlheinz Stockhausen. Sinds zijn solodebuut in 1982 te Rome met het Concertino da Camera van Jacques Ibert speelde hij meer dan 250 concerten met orkesten over de hele wereld, waarmee hij de belangrijkste werken uit het saxofoonrepertoire uitvoerde, alsmede nieuwe aan hem opgedragen saxofoonconcerten zoals het 'Tallahatchie Concerto' van Jacob TV. 

In het jaar 2009 voegde Bornkamp 3 nieuwe saxofoonconcerten toe aan zijn toch al grote repertoire: 'Trois Danses' (oorspr. voor hobo) van Frank Martin en de saxofoonconcerten van Joey Roukens en Carlos Michans. In ieder geval is Bornkamp een belangrijk pleitbezorger van nieuwe muziek voor saxofoon. Zijn loopbaan wordt gekenmerkt door de nauwe samenwerking met componisten als Martijn Padding, Christian Lauba, Peter van Onna, Otto Ketting, Louis Andriessen, Jacob ter Veldhuis, Wijnand van Klaveren, Perry Goldstein e.v.a. 

Naast zijn solo-carrière is Arno Bornkamp een fervent beoefenaar van kamermuziek. Al meer dan 25 jaar maakt Bornkamp deel uit van twee ensembles: het Aurelia Saxofoonkwartet en zijn duo met pianist Ivo Janssen. Arno Bornkamps activiteiten (concerten, festivals, masterclasses ) brachten hem in vele landen van Europa, de U.S.A. Japan en Zuid-Amerika. Het voorlopige hoogtepunt van zijn carrière vond echter dichter bij huis plaats: in de zomer van 1996 speelde hij met Ivo Janssen t.g.v. het Prinsengracht Concert te Amsterdam voor een publiek van meer dan 15.000 mensen. De vele C.D's , die hij sinds 1990 heeft gemaakt op verschillende labels, hebben nationaal en internationaal veel lof geoogst. Een opmerkelijk CD-project op het label Ottavo is het drieluik 'The Classical Saxophone from an Historical Perpective'. Hierin belicht Bornkamp drie belangrijke periodes uit de saxofoongeschiedenis: de begintijd rond 1850 met voor Adolphe Sax geschreven muziek ('Adolphe Sax Revisited'), het begin van de 20e eeuw met impressionistische werken ('Boston-Paris: the Elisa Hall Collection') en de jaren '20 en '30 in Berlijn ('Metropolis Berlin'). Zijn meest recente CD is in 2009 uitgekomen op het label Basta: 'Buku of Horn: Arno B. plays JacobTV', een portret van de Nederlandse componist Jacob ter Veldhuis. 

Arno Bornkamp is een gerenommeerd docent: hij leidt de klas voor klassiek saxofoon aan het Conservatorium van Amsterdam en in de zomer geeft hij les aan de 'International Masterclass of Classical Saxophone' in Laubach (Duitsland) en de Université Européenne d'Eté pour saxophone in Gap (Frankrijk ).

download programma