Birthe Blom, viool

Klára Würtz, piano

Passie voor muziek en voor de viool in het bijzonder zijn de leidraad in het leven van Birthe Blom. Zij studeerde aan het Conservatoire de Lausanne, waar zij cum laude met eindcijfer 10 (unaniem toegekend) zowel het solistendiploma als haar postgraduate-diploma kreeg uitgereikt. Zij won vele nationale en internationale concoursen ( waaronder 1e prijs Oskar Backconcours en de European Music Prize). Birthe Blom speelde in heel Europa en Japan, zowel in recitals als solo met orkesten, waaronder het Radiosymfonie Orkest, het Residentie Orkest,  het Orkest der Lage Landen (B), de Arthur Rubistein Philharmonie (PL, debuut Grote Zaal Concertgebouw), Camerata de Lausanne (CH), de Radio Kamer Philharmonie, Sinfonietta de Lausanne (CH) en l’ Orchestre de Chambre de Lausanne (CH) o.l.v. dirigenten als Jurjen Hempel, Martin Panteleev, Petri Sakari en Jaap van Zweden. Van 2013-2015 was zij plaatsvervangend 1e concertmeester van l’Orchestre Philharmonique de Monte Carlo. Birthe heeft de ex Paul-Godwin Stradivarius en de Sartory strijkstok van Herman Krebbers in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

 

Klára Würtz studeerde aan de Ferenc Liszt Muziekacademie in Boedapest., waar zij cum laude haar diploma behaalde. In 1985 won zij de Ettore Pozzoli-Pianocompetitie in Milaan. Drie jaar later viel zij bij de Internationale Piano Competitie van Dublin in de prijzen 
Vanaf 1991 stond Klára onder contract bij Columbia Artists Management, New York en speelde meer dan 100 concerten in 38 verschillende staten van Amerika, maar ook in Canada en Europa.

Als soliste trad zij op met verschillende orkesten, zoals het Boedapest Festival Kamer Orkest, Tsjechisch Philharmonisch Orkest (o.l.v. Jiri Belohlovek), Warschau Solisten. In 2001 maakte zij haar debuut in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.
Klára Würtz werd uitgenodigd om met het Boston Symphony Orchestra o.l.v. Bernard Haitink vier concerten te spelen waar zij ook Mozart ten gehore heeft gebracht. Zij heeft veel opnamen gemaakt voor de Franse, Amerikaanse, Hongaarse en Nederlandse radio en televisie. Ook als kamermusicus is zij zeer actief. Zij heeft maar liefst 18 cd-opnamen op haar naam staan. Sinds 1996 woont en werkt zij in Amsterdam en is docente aan het Utrechts Conservatorium.

download programma