Lars Wouters van den Oudenweijer e.a.

Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinet

Vera Beths, viool

Merel Junge, viool

Heleen Hulst, altviool

Job ter Haar, cello

Lars Wouters van den Oudenweijer studeerde bij Walter Boeykens aan het Rotterdams Conservatorium en vervolgde zijn studie bij Charles Neidich aan The Juilliard School te New York. Hij behaalde eerste prijzen bij diverse internationale concoursen. In 1999 debuteerde Lars succesvol in het Concertgebouw te Amsterdam in de serie ‘Jonge Nederlanders’ en verzorgde in de ‘Rising Stars’ Concertserie solo optredens in New York en op de grote Europese concertpodia. Hij wordt gezien als een internationaal veelzijdige klarinettist. Als solist speelde hij met diverse orkesten in binnen- en buitenland zoals, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Kamer Filharmonie, Amsterdam Sinfonietta. Hij speelde regelmatig kamermuziek met strijkkwartetten en ensembles zoals Ebène, Danèl, Auryn en Altenberg Trio Wien. Hij verdiept zich de laatste jaren in de hedendaagse muziek en vertolkt deze regelmatig met diverse ensembles. Hij kreeg in 2003 de Edison voor zijn debuut cd in de categorie “Young Masters”. Zijn verschillende opnames voor Challenge Records en Naxos werden met lovende kritieken ontvangen. Als hoofdvakdocent is hij verbonden met het AMPA te Tilburg.

 

Vera Beths is een van de belangrijkste Nederlandse vioolsolisten van de eerste naoorlogse generatie. Ze is actief als soliste bij alle grote orkesten en heeft vooral grote belangstelling voor de hedendaagse muziek. Ze wist componisten als Peter Schat, Louis Andriessen, Geert van Keulen en Philip Glass te inspireren om werk voor haar te schrijven. Naast het klassieke en hedendaagse repertoire houdt ze zich ook uitvoerig bezig met de historische uitvoeringspraktijk. Samen met echtgenoot en cellist Anner Bijlsma en altviolist Jürgen Kussmaul richtte ze het ensemble Archibudelli op waarmee ze in de jaren tachtig en negentig trendsettend was op het gebied van de oude muziek. Vera Beths bespeelt een Stradivarius uit 1727.

 

Merel Junge studeerde viool bij Coosje Wijzenbeek en Vera Beths, was in 2001 winnares van het Davina van Wely Vioolconcours en behaalde in 2007 haar Masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Na haar studie vertrok Merel naar het buitenland,waar zij onder leiding van Edo de Waart in het Hong Kong Philharmonic Orchestra speelde, evenals in het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi. Als soliste trad Merel op met onder meer het Eerste vioolconcert van Max Bruch, het Vioolconcert van Mendelssohn en het Concert voor viool enblazersensemble van Kurt WeillMomenteel speelt Merel in verschillende ensembles en orkesten in binnen- en buitenland. Zij is tevens vast lid van de Eef van Breen Group.

 

Heleen Hulst studeerde bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. De afgelopen jaren maakte zij deel uit van onder andere het Asko|Schönberg Ensemble, Remix Porto en het Nieuw Ensemble. Recent richt zij zich hiernaast ook meer op de oude muziek en speelt bij het Combattimento Consort, Anima Aeterna en de Van Swieten Society. In 1995 en 1997 nam zij deel aan het Tanglewood Music Festival waar zij beide keren werd onderscheiden met de prijs voor ‘an outstanding violinist’. In 2010 schreef Martijn Padding het vioolconcert ‘White Eagle’ voor haar en het Asko Ensemble, dit concert is inmiddels op CD verschenen. Haar brede belangstelling bracht haar tot samenwerkingen met o.a. het Nederlands Dans Theater, Dansgroep Krisztina de Châtel, ZT Hollandia en choreograaf Paul Selwyn Norton. Met pianist Gerard Bouwhuis vormt zij een duo dat zich vooral toelegt op het repertoire van de 20ste eeuw. Verschillende Nederlandse componisten droegen werk aan hen op waaronder Paul Termos, Cornelis de Bondt, Elmer Schönberger, Peter Adriaansz, Martijn Padding en Guus Janssen.In 2005 richtten zij samen de kamermuziekgroep Nieuw Amsterdams Peil op; een groep die zich richt op de kamermuziek van de 20ste en 21ste eeuw.

 

Job ter Haar begon op zesjarige leeftijd met celloles en gaf al snel blijk van een bijzonder talent voor kamermuziek. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij bij René van Ast, Lidewij Scheifes en Anner Bijlsma. Al tijdens zijn studie trad hij veelvuldig op met het prijswinnende Strijktrio Holland en het Ives Ensemble, van welk ensemble hij nog altijd de vaste cellist is. Ook begon in die tijd zijn belangstelling voor historische instrumenten en uitvoeringspraktijk. Met zijn barokensemble Musica ad Rhenum nam hij een groot aantal CDs op, die zich kenmerken door het gebruik van authentieke tempi en veel tempovrijheid. Sinds een aantal jaren verdiept hij zich meer en meer in de klassieke en vroegromantische stijl. Vooral het gebruik van vroegnegentiende eeuwse expressiemiddelen heeft zijn belangstelling. In de Van Swieten Society, gespecialiseerd in muziek uit deze periode, kan hij deze belangstelling volop uitleven. Samen met pianist en klavecinist Vaughan Schlepp vormt hij al meer dan tien jaar een vast duo en heeft hij een repertoire dat meer dan drie eeuwen beslaat.

download programma