Merel Vercammen, viool

Daniëlle Bourne, piano

“Merel Vercammen speelt betoverend viool”

– De Volkskrant.

 

Merel Vercammen begon op vijfjarige leeftijd met vioollessen en studeerde vanaf haar vijftiende jaar bij Eeva Koskinen aan het Utrechts Conservatorium. Na het behalen van haar Bachelor of Music bij Jan Repko aan het Royal College of Music in Londen heeft Merel in 2014 haar Master of Performance aan het zelfde instituut met hoogste onderscheiding (Cum Laude) behaald. Hiervoor ontving zij studiebeurzen van o.a. het Royal College of Music, het prestigieuze Huygens Scholarship Programme, het Anton Kersjesfonds en een Cultuurfondsbeurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Daarna heeft Merel nog twee jaar gestudeerd aan de “Scuola di Perfezionamento Musicale” aan de Fondazione Musicale Santa Cecilia in Portogruaro, Italië bij Ilya Grubert, met ondersteuning van een studiebeurs van Stichting Jovaro. Masterclasses kreeg Merel van o.a. Valery Oistrach, Liviu Prunaru, Yayoi Toda, Josef Rissin, Lewis Kaplan, Daniel Hope, Zakhar Bron en Emmy Verhey.

 

Merel won prijzen bij het Prinses Christina Concours, het Nationaal Concours van de SJMN, en de London Grand Prize Virtuoso Competition. Ze gaf concerten in de meeste landen in Europa, in Zuid-Amerika en in Noord-Afrika, met als hoogtepunten optredens in de Londense Wigmore Hall (2013) en de Royal Albert Hall (2016). Op uitnodiging van Nederlandse ambassades speelde Merel in Tunesië, Brazilië en Indonesië. In Nederland speelde Merel in o.a. Het Concertgebouw, De Doelen en Vredenburg, en soleerde zij met o.a. het orkest van het Utrechts Conservatorium, het Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum en diverse amateurorkesten. Speciaal voor Merel schreef componiste Mathilde Wantenaar een vioolconcert voor viool en amateurorkest, dat in mei 2017 in première ging.

 

In kamermuziekverband speelde Merel veelvuldig samen met o.a. saxofonist Ties Mellema, harpist Remy van Kesteren, violiste Maria Milstein, altvioliste Dana Zemtsov, celliste Ketevan Roinishvili, pianiste Jenna Sung, en cellist Joachim Eijlander, en is zij op diverse CD opnames te beluisteren. Ook speelde Merel regelmatig voor tv en radio, zowel in klassiek repertoire als met improvisaties in klassieke stijl samen met pianist Tobias Borsboom.

Merel heeft tijdens haar studie in Londen ook een MSc in Music, Mind and Brain afgerond aan Goldsmiths University of London, en doet onderzoek naar de relatie tussen muziek en emotie. De invloed van het luisteren naar klassieke muziek op cognitieve prestaties (populair ook wel bekend als het Mozart Effect) heeft Merel verwerkt in een interactieve voorstelling samen met de Amerikaanse harpiste Elizabeth Jaxon, en deze voorstelling beleefde in 2016 een succesvolle première op het Grachtenfestival Amsterdam.

Merel bespeelt een bijzondere Italiaanse viool gebouwd door A. Postacchini in 1820, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

 

Pianiste Daniëlle Bourne begon haar muzikale scholing op haar 7e bij de Schola Cantorum, het koor van de St- Jans kathedraal te ‘s -Hertogenbosch. Op haar 10ebegon ze met pianoles bij Peter Zimmerman en twee jaar later met klarinetles bij Frans Schoenmakers. Tijdens de middelbare school volgde ze de vooropleiding voor piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze studeerde daar 3 jaar bij Kamilla Bystrova. Daniëlle vervolgde haar studie aan het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Tijdens haar afstudeerconcert voerde ze o.a. Grieg Pianoconcert met orkest uit o.l.v. Jussi Jaatinen. Zij rondde haar Bachelor af met een 9 en kreeg een plaats in de Master of Music Solo/Performance aangeboden. Deze Master heeft zij gevolgd bij Klára Würtz, waarbij zij ook onderzoek heeft gedaan naar het effect van musiceren zonder zicht op de speler en de luisteraar.

Daniëlle heeft als solist en met cello-piano duo met Steven Bourne op diverse podia in binnen- en buitenland gestaan. Onder andere in het Koninklijk Concertgebouw, Wiener Konzerthaus,

De Doelen, tijdens het Delft Chamber Music Festival, Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht en de Opening van de Uitmarkt in Amsterdam.

Daniëlle was diverse keren op nationale televisie te zien, onder andere in het programma “Jonge mensen op weg naar het concertpodium” van de Avro, wat een portret van Danielle’s leven als jonge musicus liet zien. Het programma ‘Nieuw in Nederland’ liet een reportage zien van een muziektheater voorstelling waarbij ze met de American Photo Player muziek verzorgde bij een stomme film uit 1912. Daarnaast was ze te zien bij Pauw & Witteman, Kunststof TV, de live uitzending van de Opening van de Uitmarkt en in een promotievideo van het Koninklijk Concertgebouw.

Zij volgde masterclasses bij onder andere Franco Scala, Viktor Derevianko, Philip Kawin, Alan Weiss en Martijn van de Hoek. Ook was zij deelneemster van The International Holland Music Sessions alwaar ze les had van Jan Marisse Huizing.

Daniëlle was laureaat bij verschillende concoursen, waaronder het Prinses Christina Concours, SJMN concours en het Internationale Prix d’Amadeo Jeunesse-concours.

download programma