Duo Gross/Lucini, cello/gitaar

Duo Gross & Lucini raakt met haar afwisselende repertoire, dat zich uitstrekt van Spaans tempe- rament, folklore uit de Balkan, melancholie van de Argentijnse tango tot Braziliaanse berimbeauritmes, niet alleen haar tien snaren maar ook de ziel van het publiek. In het seizoen 2014/15 was het duo te gast bij diverse festivals in Oostenrijk en Italië. In januari 2016 vonden in Amsterdam cd-opnames met werken van De Falla, Gnattali, Thomas, Falloni en Marinissen plaats. Beide musici studeerden bij gerenommeerde docenten aan de Conservatoria van Keulen, Manchester en Cremo- na. Bovendien zijn zij meervoudig prijswinnaar bij internationale concoursen. 

Celliste Katharina Gross (Hartberg, Oostenrijk) studeerde aan de Musikhochschulen Lübeck bij David Geringas en Keulen bij Frans Helmerson, en aansluitend aan het Royal Northern College of Music in Manchester bij Ralph Kirshbaum. Katharina behaalde verschillende internationale prijzen en soleerde met onder meer het Staatsorkest Kiev, het Philharmonisch Orkest Klausen- burg, het Staatsorkest Kassel, de Thüringer Symphoniker en de Salzburg Chamber Soloists, 
waarmee zij een lange tournee door de Verenigde Staten (o.a. Kennedy Center/Washington DC) maakte. Katharina Gross gaf wereldwijd solo- en kamermuziekconcerten, onder andere in het Concertgebouw, Muziekgebouw aan ‘t IJ en Bimhuis Amsterdam, Konzerthaus en de Musikverein Wenen, Festival Santander in Spanje, Fadj Festival in Teheran, Al Bustan Festival in Beirut, Nafplion Festival in Griekenland en bij de Europäische Wochen Passau. Katharina speelde met het Parkanyi Kwartet en het Deense Esbjerg Ensemble. Verder was zij mede-oprichtster en lid van het Nederlandse Fresco Trio. Zij vormt een duo samen met Luca Lucini (gitaar), en met Arnold Marinissen (compositie/slagwerk/ electronica). Samen met lichtkunstenares/scenografe Marion Traenkle en componist Arnold Marinissen initieerde zij 2013 het door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten ondersteunde audio- visuele project Cello Box. Daarmee trad ze zo’n veertig keer met veel succes binnen en buiten Nederland op. 

2014 riep Katharina het project cellomondo in het leven: componisten uit een groeiend aantal landen van de wereld en hun studenten schrijven werken voor cello solo. Tijdens de Gaudeamus Muziekweek 2016 speelt zij alle composities die tot nu toe ontstonden in de vorm van een cello- mondo-marathon. Katharina heeft cd’s opgenomen voor Aulos/Musikado en concertello records. In 2010/2011 ontving zij een stipendium van het Oostenrijkse Ministerie voor Cultuur. Sinds 2014 is Katharina adviseur bij het Fonds Podiumkunsten. 

 

Luca Lucini, gitaar (Salo’, Italië) studeerde vanaf zijn achtste levensjaar klassiek gitaar, aanvankelijk bij Massimo Ferrari, daarna bij Giampaolo Bandini en Giovanni Puddu. 
Hij volgde masterclasses bij Paolo Pegoraro, Aniello Desiderio, Alvaro Pierri, Tillman Hoppstock, Oscar Ghiglia en het Trio di Parma. Luca won verschillende internationale concoursen, en treedt veel op als solist en in kamermuziek. Zo speelt hij met topmusici als de violisten Marco Fornaciari (I Solisti Veneti), Nobuhiko Asaeda (voormalig concertmeester Tokyo City Philharmonic) en dirigent Jose Luis Basso. Wereldwijd soleert hij en geeft hij masterclasses, onder meer bij de Tokyo City Philharmonic, het Festival de Radio France in Parijs, recentelijk in Armenië, Rusland, op Malta, bij het Al Bustan Festival in Beiroet, in de Maggio Musicale Fiorentino, het Torrechiara Festival, het Weekend Mozartiani in Ravello en de internationale gitaarfestivals in Parma and Friuli Venezia Giulia. Luca Lucini vormt sinds 2014 een duo met celliste Katharina Gross. Zij toerden door Italië en Oostenrijk, en namen in januari 2016 een cd op die in de loop van 2016 verscheen. Naast het duo met Katharina vormt Luca het duo 
èl tan(g)o met bandeneonist Mario Stefano Pietrodarchi. In 2010 namen zij de cd ‘el tan (g)o’ op met werken van Piazzolla, Ramirez, Scarpino-Caldarella, Schiffrin, Bacalov en Falloni. 
Lucini is artistiek leider van de Musical Evenings in Salò en van de Advanced Guitar Courses in Tignale. Luca Lucini bespeelt een gitaar van de hand van de Portugees Ferdinando Lima.
 

download programma

Gross_Lucini_Duo_nieuw_fotodoor_PeterNie