Dudok Kwartet Amsterdam

Judith van Driel, viool
Marleen Wester, viool
Marie-Louise de Jong, altviool
David Faber, cello

Het Dudok Kwartet studeerde in juni 2013 met de hoogste onderscheidingen af aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Door hun successen op internationale strijkkwartet-concoursen en door hun originele en eclectische programmering wordt het kwartet erkend als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten van Europa.

In november 2014 ontving het Dudok Kwartet de Kersjesprijs, een jaarlijkse prijs die uitgereikt wordt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek.

In mei 2013 won het Dudok Kwartet twee speciale prijzen op het 7e Internationaal Concours voor strijkkwartetten Quatuors à Bordeaux. Het Dudok Kwartet won daarnaast eerste prijzen op het 1e Internationaal Strijkkwartet Concours in Radom in 2011 en op het 27e Charles Hennen Internationaal Kamermuziek Concours in 2012. In november 2012 wonnen zij de 2e prijs op het 6e Internationaal Kamermuziek Concours Joseph Joachim in Weimar.

 

De leden van het Dudok Kwartet leerden elkaar kennen bij het Ricciotti Ensemble. In 2009, kort na de oprichting, begon het kwartet aan een twee-jarige post-graduate opleiding bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen. Hierna studeerden zij twee jaar aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij Marc Danel. Verdere belangrijke artistieke impulsen kwam van Eberhard Feltz, Peter Cropper en Stefan Metz.

 

Op het gebied van hedendaagse muziek werkte het Dudok Kwartet samen met Mark-Anthony Turnage, Kaaija Saariaho, Calliope Tsoupaki en Max Knigge aan de uitvoering van hun composities. Daarnaast werkte het kwartet samen met prominente gast-musici, zoals pianisten Hannes Minnaar en Daria van den Bercken, blokfluitist Erik Bosgraaf, cellisten Pieter Wispelwey, Dmitry Ferschtman en Quirine Viersen, violist Marc Danel, en altviolist Mikhail Zemtsov.

 

Het kwartet gaf concerten op vele prestigieuze podia en festivals in Nederland en daarbuiten, zoals de kamermuziekfestivals in Almere en op Schiermonnikoog, het Grachten Festival, het Orlando Festival, Linari Classic Festival (Italië), Festival Música da Cámara (Spanje), Festival Quatuors à Bordeax (Frankrijk), Haydn Festival Fertöd (Hongarije), Festival Carinthischer Sommer en het Wiener Konzerthaus (Oostenrijk) en het Davos Festival (Zwitserland).

De debuut-cd van het Dudok Kwartet verscheen in juli 2015 bij het label Resonus Classics, met repertoire van Haydn en Ligeti en eigen arrangementen van late pianowerken van Brahms. De CD werd door de internationale pers unaniem geprezen, onder andere met een Editor’s Choice award in het Engelse Gramophone Magazine.

 

Willem Marinus Dudok was een bekende Nederlandse architect. Ook was hij een groot muziekliefhebber: hij kwam uit een muzikale familie en componeerde in zijn vrije tijd.
‘Meer dan aan alle bouwkunstenaars heb ik aan de componisten te danken’, schreef hij. ‘Ik voel diep de gemeenschappelijke basis van de muziek en de architectuur: ze ontlenen immers beide haar waarde aan de juiste maatverhoudingen.’

download programma