Channa Malkin/Izhar Elia

Sopraan Channa Malkin maakte op 16-jarige leeftijd haar operadebuut als Barbarina in Le Nozze di Figaro bij De Nationale Opera. Tegenwoordig is zij een veelgevraagde soliste in de oude muziek en daarbuiten. Recente optredens zijn o.a. de sopraansolo in het Dixit Dominus van Händel en The Fall of Jericho van William Hayes met Holland Baroque onder leiding van Alexander Weimann.

Op het operapodium vertolkte Channa rollen als Despina (Cosi fan tutte), Pamina (Die Zauberflöte), Zerlina (Don Giovanni) en Charite (Cadmus et Hermione, Lully). Met het Nederlands Philharmonisch Orkest zong Channa alle vrouwelijke rollen in een Nederlandstalige bewerking van Peer Gynt (Grieg) in het Concertgebouw. In 2015 was Channa onderdeel van Nieuwe Stemmen bij de Operadagen Rotterdam, waar zij vijf recitals verzorgde rond het thema Vrouwen in oorlogstijd, en de rol van Poppea zong in een bewerking van Monteverdi’s L'Incoronazione di Poppea onder leiding van Timothy Nelson. Channa nam ook deel aan het talentprogramma van de Nationale Opera rondom de uitvoering van Händel’s Ariodante, als cover voor de rol van Dalinda.

Op het concertpodium zong Channa onder meer de boy solo in Bernstein’s Chichester Psalms met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Janssons, evenals de Matthäus Passion en de Hohe Messe van Bach met het Jerusalem Baroque Orchestra onder leiding van resp. Joshua Rifkin en Andrew Parrott. Verder zong zij onder meer de sopraansolo’s in Bach’s Johannes Passion, het Fauré Requiem, Händel’s Messiah, Händel’s cantate Lucrezia en diverse cantates van J.S. Bach. Verder heeft Channa diverse wereldpremières op haar naam staan, o.a. van de liederencyclus Zwarte Bloemen van Josef Malkin. Deze voerde zij uit in New York, Salt Lake City, Sofia en in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam met het NedPho. Channa is een bevlogen liedzangeres, en vormt samen met gitarist Izhar Elias het Duo Malkin-Elias. Zij treden regelmatig op in Nederland en daarbuiten. Met hun programma Songs of Love and Exile waren zij te beluisteren in o.a. de Noorderkerk in Amsterdam en de Stadsgehoorzaal Leiden. Hun gelijknamige cd verschijnt in september 2019 bij het label Briljant Classics. Daarnaast hecht Channa veel waarde aan het introduceren van opera aan een breed publiek. Daartoe bedacht zij samen met violiste Anastasia Kozlova en schrijver/regisseur Michael Diederich de multimediaproductie Händel goes Tinder, gebaseerd op diverse opera’s van G.F. Händel. Deze is in 2019 en 2020 te zien bij o.a. Wonderfeel, het Grachtenfestival, de Parade en de Händel Festspiele Göttingen.

 

Izhar Elias is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment.

Zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia. Izhar gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië, Australië en de VS. In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. Als solist werkte hij met orkesten als het Residentie Orkest, Radio Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest.

In april 2014 ging een bijzonder dubbelconcert in première tijdens de Zaterdagmatinee in de grote zaal van het Concertgebouw Amsterdam: 'Schattenspiel', voor klassieke gitaar, elektrische gitaar en groot orkest, met en door heavy metal gitarist en componist Florian Magnus Maier.

In september 2019 start Izhar als docent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Nadat Izhar in september 2019 zijn elfde album uitbracht, met werken voor barokgitaar solo, is dit najaar de release van album nummer twaalf: 'Songs of Love and Exile', samen met sopraan Channa Malkin. Izhar Elias heeft talloze bijzondere muzikale samenwerkingen. Enkele samenwerkingen uitgelicht: Met gitarist Fernando Riscado Cordas jr. vormt Elias een duo dat zich specialiseert in het uitvoeren van muziek op historische gitaren. Hij vormt een duo met de Georgische klarinet virtuoos Levan Tskhadadze. Met trio Cordevento (met Erik Bosgraaf – blokfluit en Alessandro Pianu – klavecimbel), richt hij zich vooral op repertoire uit de 17e eeuw. Cordevento gaf concerten in Nederland, de belangrijkste Europese concertzalen (o.a. In Keulen, Hamburg, Wenen, Brussel en Luxemburg) en Zuid-Oost Azië. Elias werkt regelmatig samen met componisten, choreografen, filmmakers en theater regisseurs.  Izhar studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag, bij het Groningen Guitar Duo en bij Zoran Dukic. Hij volgde een opleiding aan de 'Accademia di Studi Superiori l´Ottocento' bij Carlo Barone in Italië (uitvoeringspraktijk 19e eeuwse muziek). Van William Carter, Adrián Rodriguez van der Spoel en Lex Eisenhardt kreeg hij lessen barokgitaar. Van de violist Kees Hendrikse kreeg hij interpretatielessen.

download programma

Malkin_Elias_foto_MerlijnDoomernik_web.j