Helix Trio

Birthe Blom, viool
Joël Waterman, altviool
Amber Docters van Leeuwen, cello

 

Birthe Blom studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Repko en Lex Korff de Gidts. Daarnaast volgde zij geregeld lessen bij Herman Krebbers. Vanaf 2004 studeerde zij in Zwitserland aan het Conservatoire de Lausanne bij violist Pierre Amoyal waar zij in 2007 cum laude en met het eindcijfer 10 haar Solistendiploma behaalde. Birthe vervolgde haar opleiding aan het Conservatoire de Lausanne, deze studie sloot zij in 2009 opnieuw af met een unaniem toegekend eindcijfer 10 en cum laude. Zij behaalde eerste prijzen o.a. op de volgende concoursen: het Davina van Wely vioolconcours, het Prinses Christina Concours, het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, de Max. D. Jostprijs voor het beste viooleindexamen van het Conservatoire de Lausanne en de Prijs van de stad Salzburg tijdens de Sommerakademie Mozarteum. In 2001 werd haar de Kersjes van de Groenekanbeurs toegekend die haar gelegenheid gaf om ook buiten Nederland lessen te volgen. Birthe gaf veel recitals in Europa en Japan en trad als soliste op met orkesten in binnen- en buitenland o.l.v. vooraanstaande dirigenten. Tussen 2013 en 2017 was zij verbonden als plaatsvervangend 1e concertmeester van l’Orchestre Philharmonique de Monte Carlo. Ook kamermuziek ligt haar na aan het hart, zo treedt zij op als duo met pianisten als Klára Würtz, Mirsa Adami en Daniël Kramer. Birthe Blom leidt het Kamermuziekensemble Holland Strings dat zonder dirigent speelt. Sinds 2007 is zij artistiek leider van het jaarlijkse Kamermuziekfestival Hoorn. Birthe bespeelt de ex-Paul Godwin Stradivarius en heeft de Sartory strijkstok van Herman Krebbers in bruikleen, haar beide ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

 

Joël Waterman ontving zijn eerste vioollessen van zijn vader en zette zijn studie voort bij Coosje Wijzenbeek in Hilversum. Op zijn zestiende stapte hij over op de altviool, en studeerde bij Marjolein Dispa aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2002 summa cum laude afstudeerde. Tevens studeerde hij aan de Universiteit van Bloomington, Indiana bij Rostislav Dubinsky. In Bloomington ontving hij de Kreisler Award. Sinds 1995 is Joël actief als remplaçant bij het Koninklijk Concertgebouworkest, als gastaanvoerder bij Het Gelders Orkest, de Radio Kamerfilharmonie en Amsterdam Sinfonietta. Hij is buitengewoon actief binnen de kamermuziek, en speelde samen met musici als Janine Jansen, Liza Ferschtman en Paolo Giacometti. Hij is mede-oprichter van het ensemble Cameleon en sinds 2008 altist van het Utrecht String Quartet.

 

Altijd op zoek naar nieuwe manieren van expressie, werkt celliste

Amber Docters van Leeuwen vaak samen met musici die genres oversteken, zoals de zanger Gabriel Rios, pianist Jef Neve, Blue Note artiest José James, BMG kunstenaar Jonathan Jeremiah en het multitalent Ruben Samama. Ze geeft er de voorkeur aan om zich niet binnen één specifiek genre uit te drukken maar is altijd op zoek naar uitdagende samenwerkingen en heeft voor haar samenwerking met regisseur/toneelschrijver Bryan Davidson Blue muziek geschreven voor zijn theater stukken die zijn uitgevoerd in het historische Cherry Lane Theatre. Ze maakt en voert haar eigen muziek uit onder de naam ‘The beast in me’. Nadat zij cum laude afstudeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, bij Dmitry Ferschtman, verhuisde Amber naar New York, met de hulp van de Fulbright Foundation en vervolgde haar studie bij Colin Carr aan Stony Brook University en David Geber aan de Manhattan School of Music, waar ze afstudeerde met een Master’s degree, de Pablo Casals Award en de Van Lier Award. Amber is de eerste prijswinnaar van het Nationaal Cello Concours 2008 in Amsterdam en de ontvanger van de Samuel Mayes Memorial Cello Award van het Tanglewood Music Center. Ze heeft recitals gegeven over de hele wereld van de Carnegie Hall in New York tot aan het Concertgebouw in Amsterdam. Amber heeft op het cd label Brilliant Classics met succes haar debuut-cd ‘Flavours’ uitgebracht in 2012.
 

download programma

3055.jpg