Atlantic Trio

Bas Verheijden, piano   

Janneke van Prooijen, viool

Ansfried Plat, cello

 

Dit trio deelt een passie voor het herontdekken van vergeten meesterwerken. Kort na hun oprichting in 2003 maakte het trio tournees naar verschillende Atlantische kusten (Nederlandse Antillen, Noorwegen). In Gjövik (Noorwegen) werd een jaarlijks Atlantic Chamber Festival opgericht. Ook werd The Atlantic Trio uitgenodigd  voor een masterclass van het Altenberg Trio Wien. In 2008 verscheen er een cd met werken van Taneyev en Mendelssohn, in 2010 kwam de cd ‘Traces of Brahms’ uit.                                                                                    

 

De pianotrio’s ‘De tout mon coeur’ van Willem Wander van Nieuwkerk en ‘De zwarte Monnik’ (naar Tsjechov) van Alexander Comitas werden opgedragen aan The Atlantic Trio nadat zij hiervan de wereldpremières gaven.

Vanaf 2012 is Janneke van Prooijen hun violiste: in de pers wordt het trio gecomplimenteerd voor het intense en warmbloedige samenspel.

In opdracht van Tijl Beckand (‘Tiende van Tijl’) stond The Atlantic Trio in het middelpunt van een opname-project van de complete teruggevonden muziek van (opnieuw een vergeten componist) Charles Beckand, de Luikse overgrootvader van Tijl

 

Bij deze opnames werkten zij samen met vele muzikale vrienden, waaronder bariton Maarten Koningsberger, het Nederlands Blazers Ensemble en musici van het Radio Filharmonisch Orkest. In september 2015 verscheen een cd met deze opnames als geschenk bij Aangenaam Klassiek. Het plezier tijdens deze opnamesessies heeft geleid tot een nieuw project van Maarten Koningsberger & The Atlantic Trio rondom de onbekende bewerkingen voor zang en pianotrio van Ierse en Schotse volksliederen van Beethoven.

 

Bas Verheijden studeerde met onderscheiding af bij Jan Wijn en werd daarna als enige Nederlander ooit aan genomen aan de befaamde Accademia Pianistica incontri col Maestro te Imola. Hij volgde masterclasses bij o.a. Maria João Pires en won onder meer het Internationale Muziekconcours Scheveningen in 1997 en de Gouden Vriendenkrans in 1998 (samen met duopartner Niek van Oosterum). Zijn grote doorbraak kwam toen hij in 2000 veertien avonden achtereen Rachmaninovs Derde Pianoconcert uitvoerde in alle grote zalen van Nederland, samen met het Nederlands Studenten Orkest o.l.v. Roland Kieft. Van het slotconcert in het Concertgebouw werd een live-cd uitgebracht. In 2005 verscheen van Bas met Liza Ferschtman (viool) een dubbel-cd die zeer enthousiast ontvangen werd en o.a. een 10 kreeg in de Luister van februari ’05.

 

Janneke van Prooijen studeerde bij Jaring Walta en Ilya Grubert en ontving masterclasses van Herman Krebbers. Als violiste van het Prisma Strijktrio is zij zeker geen onbekende op de Nederlandse kamermuziekpodia. Zij is primarius in Lunapark en aanvoerder van het Wereldorkest. Bovendien was zij de afgelopen tijd als co-aanvoerder verbonden aan Amsterdam Sinfonietta. Zij was jarenlang lid van het internationaal vermaarde Ives ensemble. Janneke soleerde met Amsterdam Sinfonietta en het Ricciotti Ensemble en in het afgelopen seizoen met het Attacca Ensemble in Philip Glass’ ‘A Madrigal Opera’.

 

De cellist Ansfried Plat studeerde aan het Conservatorium Groningen bij Ben de Ligt, en behaalde zijn diploma Uitvoerend Musicus bij Jean Decroos aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Sinds 1996 is hij als cellist verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest. Ook heeft hij de afgelopen jaren als solist opgetreden in o.a. het Dubbelconcert van Brahms, onder andere in De Vereeniging te Nijmegen en in San Francisco (V.S.). Ansfried bespeelt een cello van Jaap Bolink, hem ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

download programma