Amsterdam Wind Quintet

Tim Wintersohl, fluit

Marije Clemens, hobo

Hanka Clout, klarinet

Margreet Mulder, hoorn

Daniel Garrido Iglesias, fagot

m.m.v.

Talitha van der Spek, vertelster/zang & Thomas de Bruijn, tenor

‘Assepoester’ - een opera voor kinderen

Wie kent niet het sprookje van Assepoester die haar glazen muiltje verliest op het bal? Van dit sprookje heeft het Amsterdam Wind Quintet een opera gemaakt! Maar wacht even... er kloppen een paar dingen niet... Waarom heeft Assepoester een stiefváder in plaats van een stiefmoeder? En die glazen muiltjes? Ze heeft gele laarzen maatje 41! En waarom heeft Assepoester ineens een dochter en heeft ze geen mooie jurk meer aan? Wat is hier gebeurd?

Dit is het échte verhaal van Assepoester. Een koningin is ze geworden, en ze heeft een dochter: Snoes. Snoes vraagt Assepoester hoe het kan dat haar moeder er in al die sprookjesboeken heel anders uitziet dan in het echt. Als Assepoester het probeert uit te leggen, krijgen ze ruzie. Er zit dan nog maar één ding op: een sprong terug in de tijd, toen Assepoester nog jong was en met haar vervelende stiefvader en gemene stiefzussen opgescheept zat. Snoes en haar moeder spelen samen het hele verhaal na, met een jonge Assepoester, Prins Zondernaam en stiefvader Don Dinges.

 

De muziek is van Rossini, uit zijn opera La Cenerentola (= Assepoester). Het concept en de Nederlandse teksten zijn van inderboekenschrijfster en dichteres Ymkje Swart, in samenwerking met Talitha van der Spek. Tenor Thomas de Bruijn zingt de rollen van Snoes, Don Dinges en Prins Zondernaam. Mezzosopraan Talitha van der Spek zingt de rollen van de jonge en de volwassen Assepoester. Twee spelers van het blaaskwintet krijgen een rol als de stiefzussen Prul en Sul. De vijf blazers van het Amsterdam Wind Quintet verzorgen de instrumentale muziek.

 

Het Amsterdam Wind Quintet is opgericht in 2006 en geeft sindsdien niet alleen kamermuziekconcerten door heel Nederland maar heeft ook een internationale reputatie weten op te bouwen. Hoogtepunten in de geschiedenis van het ensemble waren concerten in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix en diverse optredens in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam. Het Amsterdam Wind Quintet verzorgde CD opnames voor het Duitse label Concustic en het Nederlandse label Aluid en maakte concerttournees door China, Polen, Duitsland en België.

https://www.youtube.com/watch?v=3U05jlFOLK4

assepoester-amsterdam-wind-quintet-2_ori
assepoester-amsterdam-wind-quintet-3.jpg