Aristos Kwartet

Tommaso Fracaro, viool

Dmitry Ivanov, viool

Sylvain Dessane, altviool

Otto Bakker, cello

 

Het Aristos Quartet is een internationaal kwartet gebaseerd in Den Haag. Het werd in 2008 opgericht door violiste Evelien Jaspers en cellist Otto Bakker. De huidige leden komen uit Nederland, Frankrijk, Oezbekistan en Italië.

Van 2015 tot en met 2017 volgde het Aristos Quartet de tweejarige post-academische Voltijdopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Wekelijks kregen ze les van Marc Danel, zijn collega’s van het Quator Danel en Stefan Metz. Maandelijks kreeg het kwartet masterclasses van internationale gastdocenten zoals prof. Eberhard Feltz en Luc Marie Aguera.

In juni 2015 studeerde het Aristos Quartet als eerste kwartet van Nederland af in de Master Strijkkwartet, een samenwerking tussen de NSKA en het conservatorium van Amsterdam. Gedurende deze tweejarige studie kregen ze les van Dmitry Ferschtman, de leden van het Quator Danel, Stefan Metz, Peter Cropper, Eberhard Feltz, Johannes Meissl en Luc Marie Aguera.

Het Aristos Quartet nam deel aan verschillende cursussen in binnen- en buitenland, zoals de Internationales Sommerakademie in Nordhorn, Duitsland, de Zeister Muziekdagen, Delft Kamermuziekaterlier, de Tiberius Week in Roemenië, het Orlando Festival, de International Quartet Academy van Quarteto Casals in Spanje en de International Chamber Music Campus in Weikersheim, Duitsland. Belangrijke docenten tijdens deze cursussen waren o.a. Rainer Schmidt, prof. Eberhard Feltz, Heime Muller, Sandor Devich, Pavel Fischer en de leden van Quarteto Casals, Quarteto Quiroga en het Schumann Quartett.

Het Aristos Quartet bouwde een zeer uitgebreide concertpraktijk op in binnen- en buitenland. Naast het verzorgen van eigen programma’s traden zij op in bijzondere projecten zoals bijvoorbeeld “Kreutzer” in samenwerking met de Dutch Don’t Dance Division. In 2014 gaf het Aristos Quartet een bijzonder optreden voor onze koning Willem Alexander en prins Albert van Monaco in Paleis ’t Loo tijdens de opening van de tentoonstelling over Grace Kelly. Ook werkte het Aristos Quartet samen met jazzmuzikanten en hedendaagse componisten. 

Het kwartet trad op tijdens festivals als Festival Classique, het Grachtenfestival, het Kamermuziekfestival in Utrecht, de Tiberius Week (Roemenië) en een concert tijdens het Edinburgh Festival (Schotland). Ook ging het kwartet regelmatig op tournee naar Frankrijk. Verder treedt het kwartet op voor stichtingen zoals o.a. Kunst in de Kamer en Live Music Now. Als onderdeel van stichting ProQuartet werden zij uitgenodigd concerten te geven en deel te nemen aan masterclassweken in Europa. In 2016 schreef componist Carlos Michans zijn 3e strijkkwartet “Lacrimae” speciaaal voor het Aristos Quartet.

Gedurende seizoen ‘18/’19 reisden zij naar Lübeck voor masterclasses met Heime Müller (Artemis Quartett) en een samenwerking met de klarinetklas van Sabine Meyer. Ook werkten zij in Praag samen met Pavel Fischer (Skampa Quartet), aan zijn kwartet ‘Morava’.

Het Aristos Quartet werd door zowel het Kersjesfonds als het Prins Bernhard Cultuurfonds beloond met stipendia ter ondersteuning van hun studie en carrière.

AristosKwartet_foo3_RonaldKnapp_web.jpg

download programma